El passat 13 de març, el President de la Generalitat de Catalunya va anunciar que convocava eleccions anticipades després de no trobar els suports parlamentaris suficients per aprovar els Pressupostos de la Generalitat pel 2024.

D’aquesta manera, i amb la signatura del decret de convocatòria el 18 de març, es donava per finalitzada la XIII legislatura -XIV si es compta com a primera la legislatura entre 1932 i l’esclat de la Guerra Civil-.

Políticament parlant, aquesta legislatura ha estat marcada pel trencament d’ERC amb Junts per Catalunya, per l’amnistia, pel diàleg i la negociació amb el govern espanyol i per la voluntat del Govern per mostrar que, més enllà de la qüestió nacional, era capaç de gestionar el dia a dia de la Generalitat amb solvència.

Però, més enllà de les valoracions estrictament polítiques, des d’ECO ens hem volgut centrar en què s’ha dit al Ple del Parlament en aquests 3 anys de legislatura. N’hem extret les següents xifres ràpides:

 

  • Quantes sessions del Ple hi ha hagut? 72 sessions
  • Quants dies hi ha hagut Ple? 156 dies
  • Quantes intervencions al Ple s’han realitzat (excloent la presidència del Parlament)? 13.008 intervencions
  • Quantes paraules s’han pronunciat al Ple del Parlament? 9.662.239 paraules
  • Quin diputat ha intervingut més? M.H.P Pere Aragonès i Garcia (amb 793 intervencions), seguit de l’I. Sr. Ignacio Martín Blanco (amb 367 intervencions)

 

I més enllà d’això, què s’ha dit? La imatge següent mostra les 200 paraules més pronunciades:

En aquest cas, observem com, més enllà de “Govern”, “Catalunya” o “país”, una de les paraules més pronunciades és “acord”. Això reflecteix la voluntat de cercar enteses en aquesta legislatura, ja sigui des del Govern com des de l’oposició. En aquest sentit, l’aritmètica parlamentària feia necessari el pacte.

D’altra banda, apareixen en el mapa de paraules “habitatge” -el qual aquesta legislatura s’ha aprovat la regulació del preu del lloguer a Catalunya-, “mossos d’esquadra”, “salut mental” o “canvi climàtic”, entre d’altres.  

Finalment, d’aquesta manera, s’evidencia com alguns dels principals problemes que preocupen a la ciutadania, i que es recullen en el darrer Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió també són presents al Parlament. Per exemple, el canvi climàtic – sequera preocupa a un 15% dels catalans i catalanes, mentre que l’accés a l’habitatge o la inseguretat ciutadana a un 7% de la població.

 

Nota metodològica

L'estudi s'ha realitzat analitzant tots els diaris de sessions del Ple de Parlament disponibles al web del Parlament de Catalunya per la XIII legislatura. 

Es considera intervenció, qualsevol exposició oral feta per l'orador en un punt de l’ordre del dia. Si en un punt es parla en dos torns, es compten com a dues intervencions.

Per a l'anàlisi d'intervencions s'han exclòs aquelles intervencions fetes per qui ostenta la moderació del debat, és a dir la presidència del Parlament (o la vicepresidència si s'escau).

Finalment, per al mapa de paraules, s'han exclòs algunes paraules que no tenen significat com a tal (preposicions, articles, algunes formes verbals, etc.) així com algunes expressions de cortesia (Conseller, Consellera, Diputat, Diputada, etc.).